За повечето хора Kawasaki означава мотоциклети. Но всъщност компанията има богата история и мотоциклетите

...
За повечето хора Kawasaki означава мотоциклети. Но всъщност компанията има богата история и мотоциклетите
Коментари Харесай

Неизвестно за известните: Kawasaki тръгва към успеха с кораби

За множеството хора Kawasaki означава мотоциклети. Но в действителност компанията има богата история и мотоциклетите не заемат най-важната роля в нея. Шозо Кавазаки – праотецът на компанията „ Kawasaki “, е роден в японския град Кагошима. Баща му издържал фамилията, като осигурявал препитанието посредством търговия с кимона. Когато Шозо навършил 17 години, той се присъединил в бизнеса на татко си и станал търговец.  На 27 години възраст Шозо става наедрял бизнесмен в Осака и стартира да се занимава с корабостроене. За негово злощастие компанията банкрутира, тъй като един от комерсиалните кораби, които построил, потъва и той би трябвало да заплаща компенсации на притежателя на плавателното средство.

През 1869 година Шозо стартира работа за компания, която транспортира захар от японския архипелаг Рюкю. През 1894 година става вицепрезидент на корабоплавателната компания Japan Mail Steam-Powered Shipping Company. Успехът потегля с отварянето на морския път до Рюкю и превозване на захар до главната територия на Япония. Кавасаки се доверявал главно на качеството на западните кораби, които били по-просторни и по-бързи от елементарните японски кораби.

През април 1878 година, с поддръжката на зам.-министърът на финансите, който бил нашенец на Шозо, той основава корабостроителницата „ Кавасаки Цукидзи “, като предприемачът взима по аренда терена под нея.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР